teleszkóp
ápr
24

Szülinapot ünnepel a Hubble űrtávcső

Már 24 éves a világ egyik legdrágább és legfontosabb „fényképezőgépe”. A Hubble űrtávcső (HST) 1990. április 24-én indult útnak a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgép rakodóterében. A bolygónkat 96 percenként megkerülő űrtávcső immáron 24 éve teljesít szolgálatot és az asztrofizikusok mellett a világűrért rajongó halandóknak is bámulatosan gyönyörű fotókat szállít.

+ Hozzászólások száma:
Címkék Hubble, űrtávcső, teleszkóp, műhold, 24 éves, születésnap, asztrofotózás
feb
14

Bámulatos fotók a napról akár a kertedből

Alan Friedman csodálatos hobbit választott magának: A világűrt kémleli és fotózza, de szívéhez legközelebb a naprendszerünk origója, életünk éltető forrása áll. Bámulatos fotókat publikál rendszeresen a napról és ehhez nincs szüksége milliárd dolláros felszerelésre és űrprogramra, csak egy kertre, hobbi boltban megvásárolható teleszkópra, kamerára és végtelen sok türelemre.

+ Hozzászólások száma:
Címkék nap, űr, világűr, asztrológia, fotó, fénykép, fotózás, teleszkóp, otthon, hobbi, Alan Friedman, TED, TEDx
ápr
27

3,2 gigapixeles kamera csillagászoknak

LSST

A Kaliforniai Egyetem tudósai egy olyan speciális teleszkópon dolgoznak, mely segítségével a földfelszínről lehet vizsgálni az égboltot, mindezt persze hatalmas, 3,2 gigapixeles felbontásban. A projekt célja az égbolt fürkészése csillagászati kutatásokhoz.

+ Hozzászólások száma:
Címkék LSST, kamera, teleszkóp, 3.2 gigapixel, csillagászat, asztrofotó, tudományos, kutatás
ápr
21

Űrfelvételen az emberi civilizáció gyors terjedése

Űrfelvétel

A huszadik század egyik legnagyobb vívmánya a repülés, mely az évszázad legelső éveitől egészen napjainkig kíséri a technika fejlődését, hatással van rá és a repülés is formálódik. Így jutottunk ki a világűrbe is, hogy a galaxisunk és a világegyetem más pontjait kutassuk. De amikor az űrben keringő szemeinket a földünk felszínére vetjük akkor érdekes eseményeket figyelhetünk meg alig több, mint két évtized leforgása alatt. A városaink hatalmas ütemben való terjedését.

+ Hozzászólások száma:
Címkék űrfelvétel, teleszkóp, város, terjedés, tokió, japán, teherán, irán, arizóna, usa, areb emirátusok, dubai
ápr
05

Az első tesztfotók az asztrofotós Canontól

60D vs. 60Da

Ahogy arról már szó volt néhány napja a Canon bejelentette az EOS 60Da névre keresztelt gépvázat, mely az asztrofotósok igényei szerint lett finomhangolva. Áttervezett szenzort és infravörös szűrőt kapott, valamint érzékenyebb lett a hidrogén-alfa hullámokra (hullámhossz: 656,281 nm). Most a képességeit demonstrálni kívánó fotók futottak be.

+ Hozzászólások száma:
Címkék canon, dslr, 60d, 60Da, csillagász, fényképezőgép, asztrofotó, űr, űrfelvétel, teleszkóp

Oldalak